Bereikbaarheid

Openbaar Vervoer
Het Fort bij Vijfhuizen is eenvoudig en snel te bereiken via de openbaar vervoerverbinding de ‘Zuidtangent’ (bus 300). Die bus rijdt elke 8 tot 15 minuten van station Haarlem Centraal, Schiphol of Hoofddorp. Vanaf Halte Vijfhuizen is het fort te voet in ruim 5 minuten te bereiken. Komt u uit Schiphol of Hoofddorp dan steekt u eerst de Zuidtangent over. Komt u vanuit Haarlem dan bent u al aan de goede kant. Ga rechtdoor de Citadel in, een straat met fietspad tussen de ‘nieuwe oudbouw’. U steekt de brug over en gaat aan het einde rechtsaf de Geniedijk op. U steekt de Spieringweg over en vervolgt uw weg over de Geniedijk. Het Fort ligt nu aan uw linkerhand.

[link naar www.ov9292.nl/ www.ns.nl]

Fiets
Vanuit het noorden of Haarlem: de Vijfhuizerdijk
De Vijfhuizerdijk ligt aan de oostkant van de Ringvaart ten noorden van Vijfhuizen. Vanuit Haarlem kan men twee bruggen gebruiken om de oostkant van de Ringvaart te bereiken: de N323 Boerhaavelaan overgaand in de Oude Schipholweg. vanuit Haarlem-Schalkwijk: het bruggetje over de Ringvaart ter hoogte van de Albert Schweitzerlaan en de dorpskern van Vijfhuizen. Eenmaal aan de overkant op de Vijfhuizerdijk is het eenvoudig: fiets in zuidelijke richting tot net voorbij de dorpskern van Vijfhuizen. Aan de linkerkant komt u een aantal grote bomen tegen op een eilandje omringd door een gracht. Dit is het Fort bij Vijfhuizen.

Vanuit het zuidwesten, Heemstede, Hillegom of Bennebroek: de Cruquiusdijk
Vanuit Heemstede: de N201 Cruquiusweg: over de brug (Ringvaart) bij het Cruquiusgemaal linksaf. Dit is de Cruquiusdijk.
Vanuit Hillegom, Bennebroek, Cruquius: fiets aan de oostzijde van de Ringvaart naar het noorden. Dit is achtereenvolgens de Hillegommerdijk, Bennebroekerdijk en Cruquiusdijk.

Eenmaal op de Cruquiusdijk bereikt u na ruim 2 km de zuidkant van de dorpskern van Vijfhuizen. Het Fort ligt daar aan uw rechterhand.

Vanuit het zuiden / Hoofddorp: de Geniedijk
Het Fort bij Vijfhuizen is verbonden met het Fort in Hoofddorp via de Geniedijk. De Geniedijk vormt een herkenbaar element in het landschap van de Haarlemmermeer. Over de gehele dijk wordt nu een doorgaande fietsroute aangelegd die afwisselend aan de noordzijde, de zuidzijde of over de kruin van de dijk loopt. Alleen tussen Nieuwe Weg en station Hoofddorp wijkt het fietspad even van de dijk af.  Volg de dijk tot aan de Ringvaart bij Vijfhuizen; daar vindt u het Fort aan uw linkerkant.

 Auto
Via de snelweg A4 (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag)
Snelweg A4, afslag Hoofddorp (N201). Richting Heemstede (N201). Volg deze weg gedurende 8 kilometer. Negeer vervolgens afslag Vijfhuizen (N205). Het handigste is hier rechtdoor te gaan en de volgende afslag rechts te nemen richting Cruquius Oost.  U rijdt nu op de Spieringweg. Na twee kilometer krijgt u stoplichten. Daar is de weg versmalt en na het fietspad en de versmalling kunt u linksaf onze parkeerplaats op. Vanaf de parkeerplaats kunt u naast de Genieloods de trap op en ziet u het fort voor u liggen.

Vanuit Haarlem (N205)
Volg de Schipholweg (A205) vanuit Haarlem Zuid/Schalkwijk in oostelijke richting naar de A9 Amsterdam/ Alkmaar. Neem vervolgens afslag N205 (Drie Meren Weg) richting Vijfhuizen en Hoofddorp. Na ongeveer 4 km komt u bij een stoplicht, ga hier rechts richting Vijfhuizen (een weg genaamd Stelling).Vervolgens na 400 m bij de rotonde rechts en kort daarna met het bochtje mee naar links. U vervolgt nu uw weg rechtdoor (Vijfhuizerweg). Bij de eerste mogelijkheid (500 m) gaat u nu naar links. U rijdt nu op de Spieringweg en gaat na ongeveer 300m onder een viaduct door. Na het viaduct gaat u rechtsaf onze parkeerplaats op. Vanaf de parkeerplaats kunt u naast de Genieloods de trap op en ziet u het fort voor u liggen.

Vanuit Heemstede (N201) 
Richting Hoofddorp, bij de stoplichten op de Cruquiusbrug rechtdoor en de volgende stoplichten linksaf richting Cruquius Oost. Dit is de Spieringweg. Na twee kilometer krijgt u stoplichten. Daar is de weg versmalt en na het fietspad en de versmalling kunt u linksaf onze parkeerplaats op. Vanaf de parkeerplaats kunt u naast de Genieloods de trap op en ziet u het fort voor u liggen. 

Vanuit Amsterdam, Amstelveen via de A9 
Snelweg A9 richting Alkmaar. Voorbij Badhoevedorp afslag A205 naar Haarlem Zuid/Zandvoort. Na een paar honderd meter afslag N205 (Drie Meren Weg) richting Vijfhuizen en Hoofddorp. Na ongeveer 4 km komt u bij een stoplicht, ga hier rechts richting Vijfhuizen (een weg genaamd Stelling). 
Vervolgens na 400 m bij de rotonde rechts en kort daarna met het bochtje mee naar links. U vervolgt nu uw weg rechtdoor (Vijfhuizerweg). Bij de eerste mogelijkheid (500 m) gaat u nu naar links. U rijdt nu op de Spieringweg en gaat na ongeveer 300m onder een viaduct door. Na het viaduct gaat u rechtsaf onze parkeerplaats op. Vanaf de parkeerplaats kunt u naast de Genieloods de trap op en ziet u het fort voor u liggen. 

Vanuit Alkmaar (A9) 
Rotterpolderplein passeren, rechts aanhouden Haarlem Zuid/Zandvoort (A205). Na een paar honderd meter afslag N205 (Drie Meren Weg) richting Vijfhuizen en Hoofddorp. Na ongeveer 4 km komt u bij een stoplicht, ga hier rechts richting Vijfhuizen (een weg genaamd Stelling). Zie ook het kaartje hieronder. 
Vervolgens na 400 m bij de rotonde rechts en kort daarna met het bochtje mee naar links. U vervolgt nu uw weg rechtdoor (Vijfhuizerweg). Bij de eerste mogelijkheid (500 m) gaat u nu naar links. U rijdt nu op de Spieringweg en gaat na ongeveer 300m onder een viaduct door. Na het viaduct gaat u rechtsaf onze parkeerplaats op. Vanaf de parkeerplaats kunt u naast de Genieloods de trap op en ziet u het fort voor u liggen.